LEA NUMBERS®
Valolaatikossa käytettävät testit
#270200 - #271300
Valaistus on näöntarkkuutta mitattaessa tärkeä tekijä. Pienessä valolaatikossa olevan testin valkoisten kohtien valaistus on 120-140 candelaa/m2 ja likipitäen tälle tasolle pitäisi päästä myös silloin, kun testejä valaistaan ulkoisella valolähteellä. Miniminä voidaan pitää 75-85 cd/m2. Suuressa EDTRS-valolaatikossa testin pinnan luminanssi on 210 cd/m2.
LEA-numerotauluja käytetään useissa maissa, ja siksi näöntarkkuusarvot täytyy ilmoittaa usealla eri tavalla. Suomessa käytetty desimaalinen näöntarkkuusarvo löytyy sanan "decimal" alta. Esimerkiksi pienen valolaatikon ylintä riviä vastaava näöntarkkuus on 0.2 ja alinta riviä vastaava näöntarkkuus on 2.50. Jos muut näöntarkkuusarvot häiritsevät, ne voi hyvin peittää valkoisella ihoteipillä.
Läpikuultavia testejä #271200 ja #271300 voidaan käyttää ilman valolaatikkoakin, mutta valolaatikossa testin valaistus on standarditasolla. Testi #271200 on kolmen metrin testietäisyydelle ja siis suositeltavin testi rutiinikäyttöön paikoissa, missä samaa valolaatikkoa käytetään sekä pienten lasten että vanhempien koululaisten ja aikuisten tutkimiseen. Jos testiä käytetään vain työlääketieteessä, neljän metrin taulu #271300 on kansainvälisen suosituksen mukainen taulu aikuisten tutkimiseen.
LEA NUMBERS® testissä EDTRS valolaatikkoa varten on kaksi ryhmää alempia rivejä, jolloin voidaan mitata kaikki kolme näöntarkkuusarvoa taulua vaihtamatta. Ensimmäiseksi käytetyn testiosion rivit unohtuvat toista käytettäessä, joten muistaminen ei juuri ole mahdollista.
Testaaminen näillä testeillä tapahtuu kuten kokoontaittuvalla kaukotestillä.
[ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ]
Viimeksi päivitetty
|