Miten luodaan optimaaliset olosuhteet näönkäytölle?Hur skapar vi optimala förhållanden för användning av synen?Lea Hyvärinen Optimaalisten olosuhteiden valinnassa vaikuttavat kuurosokeuden tyyppi ja aktiviteetti/tehtävä, jossa näköä käytetään.
Muita toiminnallisia häiriöitä ovat häikäistyminen ja hämäräsokeus. Aivovammojen aiheuttama kuulonäkövammaisuus on lisääntynyt, koska pienet keskoset jäävät eloon ja koska erilaiset pään alueen vammat aiheuttavat vaurioita sekä näkö- että kuuloratoihin. Toiminnat, jotka tulee ottaa huomioon toimintakykyä ja vammaisuutta arvioitaessa on määritelty Maailman Terveysjärjestön kirjassa International Classification of Functioning, Disabilities and Health (2001), jonka listassa on yhdeksän toiminta-aluetta ja kirjassa Management of Low Vision in Children (WHO/PBL/93.21, 1993), joka listaa neljä toiminta-aluetta:
Toistaiseksi ICF ei ole ollut käytössä, joten ’toiminnallisen näön nelikenttä’ on se ohje, jota on käytetty näkötoimintojen arvioinnissa.
Kommunikaationäköä voidaan tukea:
sekä
Liikkumista ja tilaan orientoitumista voidaan tukea:
Päivittäisiä toimintoja tuetaan
Tarkoissa lähitöissä merkittäviä ovat:
Lapset ovat erityisryhmä. Heidän tulisi sada:
Kaikissa kommunikaatiotilanteissa tulisi muistaa, että visuaalinen kommunikaatio perustuu matalakontrastiseen informaatioon, joka on liikkeessä vaihtelevilla nopeuksilla. Kukaan ei kuiskaa kuulovammaiselle. Aivovammojenkin hoidossa tulisi varhaiskuntoutuksen alkaa välittömästi, jotta kompensoivia toimintoja kehittyisi ja erityisopetuksen tarve arvioida lievältäkin näyttävän näkövamman sattuessa. Neuropsykologisen kuntoutuksen tulisi kohdistua myös näkötoimintojen kuntoutukseen. Yhteenveto:
(lähihenkilöt, koulu, työpaikka, geriatrinen hoito, väestö kokonaisuudessaan, terveyskeskukset, sairaalat, erityisesti silmä- ja korvavastaanotot ja näön ja kuulon kuntoutuksessa toimivat henkilöt). |