LEA SYMBOLS®
testit pienessä valolaatikossa
#250400, #252400, #255100

LEA SYMBOLS® tauluja valolaatikkoon on nykyään lukuisia. Tällä sivulla ovat esillä vain tavallisimmat:

  • #250400 symbolitaulu, jossa on yksi ryhmä symboleja (3 metrin taulu)
  • #252400 eniten käytetty symbolitaulu, jossa on kaksi ryhmää pienempiä symbolirivejä (3 metrin taulu)
  • #255100 symbolitaulu 4 metrin tutkimusetäisyyttä varten

Näöntarkkuuden mittaaminen tapahtuu täsmälleen samalla tavalla kuin kokoon taittuvilla testeillä. Pientä valolaatikkoa varten testejä painetaan sekä kolmen että neljän metrin tutkimusetäisyyttä varten. Kolmen metrin testit ovat lasten tutkimiseen. Neljän metrin testit tehtiin kehitysvammaisten urheilijoiden näöntarkkuuden mittaamista varten, sen lisäksi niitä käytetään monissa tutkimuksissa, joissa tutkittavat käyttävät joitain muita kuin länsimaista kirjoitusta tai ovat täysin analfabeetteja.

#252400 #255100
   
#250400

Pientä valolaatikkoa varten on useita testejä.

Testin peittäminen on helppoa muovisen peiton avulla, koska sen pään saa liukumaan testin ja valolaatikon reunan välissä.

Itse mittaus on täysin samanlainen kuin lähitestiä käytettäessä. Ensin on sovittava symbolien nimet. Nimien sopimisen yhteydessä saa käsityksen siitä, millaisella äänellä lapsi vastaa silloin, kun kuviot ovat helpot nähdä. Jos lapsi ei halua vastata puhumalla, sovi muusta vastaamistavasta.

Aloitetaan ylimmästä rivistä ja sanotaan esimerkiksi "Tässä taulussa on samat kuvat kuin pienessä taulussa." Sitten peitetään ylin rivi ja kysytään, mikä kuvio on seuraavien rivien ensimmäisenä. Aluksi voidaan ajan säästämiseksi kysyä joka toisen rivin ensimmäinen, kunnes lapsi epäröi tai vastaa väärin. Silloin siirrytään takaisin edelliselle riville ja pyydetään lasta luettelemaan sen rivin kaikki kuviot.

Näöntarkkuusarvo on sen rivin arvo, jolta tutkittava lukee oikein vähintään kolme viidestä optotyypistä, jos testi on ollut 3 metrin etäisyydellä. Jos etäisyys on ollut poikkeava, näöntarkkuusarvo lasketaan samoilla kaavoilla kuin lähinäöntarkkuus.

Jos lapsi hyppää yhden symbolin yli, siitä huomautetaan ystävällisesti "Me hypättiin tämän kuvan yli, mikäs se on?" ja samalla näytetään hetki kuviota, jonka yli lapsi hyppäsi. Jos vastaus on oikein, se hyväksytään.

Jos esimerkiksi testi on ollut 1.5 metrin etäisyydellä, joka siis on puolet standardietäisyydestä, on myös näöntarkkuusarvo jaettava kahdella. Jos testi on ollut 2 metrin etäisyydellä, saatu näöntarkkuusarvo, esimerkiksi 0.63 jaetaan kolmella ja kerrotaan kahdella: 2/3 x 0.63 = 2x 0.21= 0.4. Yleistäen:

näöntarkkuus =    käytetty etäisyys   
standardietäisyys
x kynnysarvo

Toinen tapa laskea näöntarkkuus on: etäisyys metreinä jaettuna viimeisen luetun rivin M-arvolla antaa tulokseksi näöntarkkuuden.

   etäisyys (m)   
M-arvo
= näöntarkkuus desimaaliarvona.


M-arvo ilmaisee metreissä etäisyyden, jolta "normaalinäköinen henkilö" (näöntarkkuus 1.0) näkee kyseisen rivin.

[ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ]

Viimeksi päivitetty