LEA SYMBOLS®
Pelikortit
#252500

LEA SYMBOLS® pelikortit ovat lähinäöntarkkuustesti, jota käytetään paljon myös opetettaessa lapselle tai aikuiselle testitilanteen vaatimia käsitteitä samanlainen/erilainen tai testikuvioiden nimiä. Kehitysvammaisten lasten harjoittaminen voi viedä kuukausia ennen kuin heidän näöntarkkuutensa voidaan testata päiväkodin tai terapian tutussa ja turvallisessa ympäristössä.

LEA SYMBOLS® pelikortit leikkitilanteissa

Aloita LEA SYMBOLS® palapelillä ja suurella vastauskortilla ja/tai erillisillä vastauskorteilla auttaessasi lasta kehittämään käsitteet sama/eri. Lapsi laittaa samanlaiset kuviot päällekkäin, ensin kolmiulotteisilla värillisillä muodoilla, sitten mustavalkoisilla. Voit tässä vaiheessa pelata myös verkossa olevaa LEA Palapeliä. Jos lapsi oppii vertaamaan muotoja värin avulla, muttei mustavalkoisia muotoja, kerro löydöksestä lapsen neurologille, jotta voidaan selvittää, onko lapsella spesifinen mustavalkoisten muotojen näkemisen vaikeus. Jos niin on, ei mustavalkoisilla muodoilla leikkiminen ole hauska leikki vaan piina.

  

Jos lapsi oppii laittamaan mustavalkoisen palikan vastauskortin tai erillisten korttien päälle oikein, voit ottaa käyttöön LEA SYMBOLS® pelikortit. Seuraava opittava asia on nimittäin palikan laittaminen pienemmän kuvan päälle, ja sitten taas pienemmän. Näin olet itse asiassa jo testaamassa näöntarkkuutta.

LEA SYMBOLS® pelikortteja voit käyttää myös seuraavassa vaiheessa, kun verrataan kuvaa kuvaan. Leikistä voit saada ainakin kolme vaikeusastetta:

I: A.Yhden kuviotyypin järjestäminen: ota erikseen jonkin kuvion kaikki kortit ja anna lapsen järjestää ne riviin. Jos lapsi kesken tätä tehtävää haluaa palapelin, se on yleensä merkki siitä, että lapsi tarvitsee taktiilin varmistuksen muodosta. Tässä aletaan harjoitella suurempi/pienempi käsitettä.
B. Laita vaivihkaa korttien joukkoon yksi tai pari korttia, joissa on toinen kuvio. Jos lapsi huomaa väärän kortin, sano, että se on tullut mukaan epähuomiossa ja että oli hyvä, että lapsi huomasi sen.

II. A. Ota kahden symbolin kortit, joko kaikki tai, jos se tuntuu liian paljolta, 3-4 suurinta korttia molemmista kuviotyypeistä. Lapsi järjestää kortit riviin pöydälle.
B. Sekoita kolmen symbolin kortit ja sitten kaikkien neljän symbolin kortit. Lapsi järjestää kaikki kortit ensin pakkoihin, kunkin korttityypin omaan pakkaan ja sen jälkeen vielä riviin pöydälle.

III. Lapsi saa nyt järjestää kortit riviin muuten kuten aikaisemmin, mutta nyt suuruusjärjestykseen. Aluksi taas vain yhden symbolin kortit, sitten kahden, kolmen ja lopulta kaikkien neljän symbolin kortit.

Jo I-asteeen aikana saattaa käydä, ettei lapsi näe pienimpiä kuvioita, vaikka hän toisi ne aivan lähelle. Laita silloin pienimmät kortit syrjään tai auta lasta käyttämään suurennuslasia.

Näöntarkkuuden mittaaminen

Kun lapsi on tottunut leikkimään korteilla, voit leikin kuluessa saada selvää näöntarkkuudesta. Pyydä lasta laittamaan palapelin palikka pienen kuvion päälle ja seuraa, mikä on pienin kuvio, jonka lapsi näkee oikein ja miltä etäisyydeltä. Kun LEA SYMBOLS® pelikortteja käytetään oikean korttipelin tapaan, lapsi on usein motivoitunut katselemaan hyvin lähellä kynnysarvojaan. Jos lapsi puhuu tai viittoo, voit myös kysyä, mikä kuva kortissa on.

Lataa video tästä, palaa "Back/Takaisin"- toiminnolla

Näöntarkkuuden täsmällisen arvon saat mittaamalla etäisyyden, jolta lapsi katsoi korttia. Etäisyyden mittaamiseen on parasta käyttää vaaksamittaa ja tarkistaa se, jos sen mitta senttimetreinä on unohtunut. Näöntarkkuuden arvo lasketaan seuraavasti: jos lapsi näki 1.6M kuvion 12 senttimetrin päästä oikein, katsotaan taulukosta lähimmän etäisyyden eli tässä 10 cm:n kohdalta arvo ja korjataan se 12 cm:ä vastaavaksi: 12cm/10cm x 0.06 = 0.07.

Laskun voi suorittaa myös perustuen kaavaan m/M=näöntarkkuusarvo: 0.12m/1.6M = 0.07.

[ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ]

Viimeksi päivitetty