Heidi
Fiksaatiokuvat
#253000 & #253100

Pienin fiksaatiotikku (#253000) on ollut käytössä Suomessa kohta kaksikymmentä vuotta. Siitä tuli hyvin yleisesti käytetty, koska Suomen MSD jakoi sitä ilmaislahjana useita vuosia. Nyt sen joutuu ostamaan, jollei uutta lahjoittajaa löydy. Pieni fiksaatiotikku perustuu Robert Fanzin tutkimuksiin, joiden perusteella normaalisti kehittyvä kolmen kuukauden ikäinen vauva fiksoi ja seuraa kasvokuvaa, jonka halkaisija on 5 senttimetriä.

Kasvokuvan toisella puolella on juovasto, joka voidaan vuorollaan kääntää katselun kohteeksi. Jo lyhyen katseluhetken jälkeen kasvokuva on pikkuvauvalle taas uusi.

Seuraamisliike on kombinoitu silmien ja pään liike vielä kouluiässä, jollei pään liikettä estetä. Kun havainnoidaan seuraamisliikettä, sen ei tarvitse olla 180 astetta, jos tutkitaan itse seuraamisliikettä vaan liikkeen laatu toiminnallisesti tärkeässä keskikentässä on olennaisinta. Jos seuraamista tutkitaan 180 asteen alueella, on kysymys lapsen tarkkaavaisuuden ja käytössä olevan toiminnallisen tilan mittaamisesta.

Fiksaatiotikun toisessa päässä on kaksi kuvaa, kirahvi ja kani, jotka suunnittelin nelivuotistarkastuksessa käytettäviksi. Niitä tietysti voi käyttää aina, kun lapsi on sen verran kehittynyt, että kuvista jutteleminen saa lapsen kohdistamaan katseensa niihin niin kauan, että peittokokeen voi tehdä.

Fiksaatiotikun varressa on kaksi mittatikkua, toinen sarveiskalvon, toinen mustuaisen koon mittaamiseen. Niitäkin voidaan joskus tarvita terveyskeskuksessakin ja toiminnallisen näön tutkimisen yhteydessä.


#253100

Suurempi fiksaatiotikku on varhaisella kehitysasteella olevien lasten ja aikuisten tutkimista varten, jotta meillä olisi standardoitu fiksaation kohde toiminnallisen näön rekisteröimiseen. Niiden lisäksi käytetään tietysti myös tutkittavalle merkityksellisiä esineitä. Jos tutkittavaa ei saada kohdistamaan katsettaan tai edes tiedostamaan mitään näistä esineistä, voidaan käyttää erityisiä heidän stimuloimiseen kehitettyjä tilanteita, joista voimakkain on Disco Heidi, välkkyvien diodien muodostama kasvokuva.

[ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ]

Viimeksi päivitetty