Värinäkötesti

Panel 16 -värinäkötesti on rakenteeltaan samanlainen kuin Farnsworthin tunnettu Panel D-15 -testi. Panel 16 -värinäkötestissä värinappulat ovat suurempia, jolloin testi soveltuu paremmin lasten ja heikkonäköisten tutkimiseen. Toinen etu on se, että väripinta on peitetty ohuella muovikerroksella, joka suojaa herkästi vaurioituvaa paperipintaa. Suuri väripinta voidaan haluttaessa muuttaa standarditestipinnaksi käyttämällä testin mukana tulevia harmaita renkaita.

Pienten lasten tutkiminen onnistuu, jos käytetään kahta värinappulasarjaa. Tällöin testaus voidaan aloittaa, kun lapsella on käsite "samanlainen" värien suhteen eli jo ennen kahden vuoden ikää.

  1. Laitetaan pöydälle lapsen eteen vain joka kolmas nappula eli yhteensä kuusi nappulaa.

  2. Näytetään lapselle jonkin nappulan paria ja pyydetään häntä etsimään, onko hänellä täysin samanvärinen nappula edessään. Testinappulaa voidaan siirtää pöydällä olevien nappuloiden vieritse pysähtyen kunkin kohdalle, jotta lapsella on riittävästi aikaa vertaamiseen. Vanhemmat lapset voivat pitää vertailtavaa testinappulaa kädessään. Heikkonäköiset lapset tuovat usein vertailtavat testipinnat hyvin lähelle silmää, jolloin testialueen suhteellinen koko kasvaa hyvinkin suureksi.

    LH-väritestiä voi harjoitella myös pelaamalla Väritestipeliä.

Käsitettä samanlainen/erilainen voidaan harjoitella esimerkiksi puupalikoilla, joiden sivut on maalattu kuudella eri värillä. Lapsi kääntelee palikkaa, kunnes löytää saman värin kuin mitä terapeutti näyttää lapselle.

Tarkemmat testiä koskevat ohjeet Ohjesivuilla.

Lasten näkötestit I Näkötestit I Ohjesivut I Pääsivu