Lasten näön tutkimiseen tutustuminenPienet lapset eivät tiedä, mitä silmälääkärissä käynti tarkoittaa. Miten se eroaa esimerkiksi neuvolan rokotuskäynneistä? Pistetäänkö siellä? Jos lapsi saa nähdä pienen lapsen reaktioita, myös epäröintiä ja pelkoa, joka sitten laukeaa, hän on rauhallisen utelias näkemään testejä ja kuvia, jotka verkossa on voitu katsoa pariin kertaan. Tosin se joskus johtaa vastaanotolla hassuihin tilanteisiin, kun lapsi korjaa lääkärin työjärjestystä tai huomauttaa, että jokin tutkimus jäi tekemättä. 1. Ensimmäisessä videossa lapselle näytetään helpointa stereotestiä, jota käytettäessä ei tarvita silmälaseja, joten sen näyttäminen on helppoa. Sormella näytetään, missä lapsi näkee tietyt kuviot. Tämä lapsi huomasi, että kuvat näkyvät helpommin, jos päätä heiluttaa. Tämä on Langin testin heikkous.
2. Toisessa videossa käytössä on toinen stereotesti, jossa tarvitaan puna-viher-lasit. Ne tuntuvat pienistä lapsista usein ensin pelottavilta. Kun lapsi huomaa, että laseilla näkee ”salakuvia”, hän saattaa jo näin pienenä innostua katselemaan vaikeampiakin kuvia. Videosta opitaan, että ”taikalasit” eivät tunnu oikeastaan miltään ja niiden läpi näkee kuvia, joita muuten ei näe.
3. Kolmas video on jatkoa edelliseen. Ensin opetellaan laittamaan testikuvio mallikuvan päälle tarkasti oikein, jolloin näkyy, miten hyvin lapsi havaitsee kuvioiden suunnat. Sen jälkeen voidaan laittaa vastauskuva taikalasien läpi näkyvien kuvioiden päälle. Näin pystytään mittaamaan stereonäön tarkkuus. Kuvioiden kääntämistä voidaan harjoitella kotona, koska kuvioiden suuntien hahmottaminen ei ole helppoa pienille lapsille. TNO-harjoituskuvat tulostusta varten:
4. Neljännessä videossa harjoitellaan värien avulla käsitettä ”sama/ samanlainen väri”.
5. Viidennessä selviää, että kuviot hahmottuvat helposti, samanlainen löytyy myös muodon perusteella ja palikan kääntäminen oikeaan asentoonkin onnistuu helposti.
6. Seuraavaksi opetellaan laittamaan palikat kuvioiden päälle. Tämä lapsi tosin osaa kuvioille myös nimet, joten tätä leikkitilannetta ei välttämättä olisi tarvittu, mutta se kerran oli aloitettu niin se leikittiin loppuun saakka.
7. Sitten ovat vuorossa pienemmät ja vielä pienemmät kuviot eli ollaan jo mittaamassa näöntarkkuutta yhteisnäön aikana eli silmät toimivat yhdessä.
8. Kuviot ovat nyt hyvin pieniä LEA DOMINO-pelin kortteja, joissa toisessa päässä korttia on erittäin pieni kuva, toisessa vähän suurempi. Nyt ovat nimet käytössä koko ajan ja testaus käy nopeasti.
9. Rivitesti on tämän ikäiselle lapselle vaikea, koska kuviot ovat tiheässä rivissä eikä niin tarkkaa katseen siirtämistä ole vielä tarvittu missään tehtävässä. Tässä on käytössä Massachusetts’in osavaltion seulontatesti, jossa kuviot ovat suorakaiteiden ympäröimiä. Suomalaisen seulontatestin kuviot ovat myös ”laatikoissa”, mutta ne muodostuvat harmaan pohjan ympäröiminä ilman terävää mustaa viivaa. Tämä testi saattaa onnistua jo kahden vuoden iässä, mutta on tarkoitettu 3½- ja 4- vuotiaiden lasten tutkimiseen. Kaksivuotias menettää mielenkiintonsa tällaiseen tehtävään hyvin nopeasti, kuten tämäkin lapsi.
[ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ] Viimeksi päivitetty |