Panel 16-TESTIN TULOSTEN TULKITSEMINEN

Vähäiset konfuusiot

Vierekkäisten tai lähekkäisten nappuloiden vaihtumiset ovat melko tavallisia jopa aikuisilla henkilöillä, joilla on täysin normaali trikromaattinen värinäkö.

Kuva 9

Värinäköhäiriöiden kolme akselia ovat protaani-, deutaani- ja tritaaniakseli. Näitä häiriöitä kutsutaan joskus punasokeudeksi, vihersokeudeksi ja sinisokeudeksi, mutta nämä nimet antavat väärän kuvan häiriön luonteesta. Henkilö, jonka värinäkö on poikkeava, ei suinkaan ole värisokea, hän vain ei pysty erottamaan tiettyjä värisävyjä toisistaan. Protanooppi ja deuteranooppi sekoittavat tiettyjä ruskean, punaisen ja oranssin sävyjä ja sinisen ja sinipunaisen sävyjä, tritanooppi taas violetin vihreään.

Väriympyrän ylitykset

Jos tutkittava sekoittaa kaksi väriä,jotka ovat väriympyrän vastakkaisilla puolilla, syntyy virhe yli väriympyrän. Tämän tyyppisiä virheitä esiintyy normaalinäköisillä lähinnä sävyn 7 ja 15 välillä (Kuva 4A). Väriympyrän ylityksiä ei värit normaalisti näkevillä yleensä tapahdu neljää enempää ja silloinkaan näillä ei ole mitään selkeää akselia. Jos konfuusiot tapahtuvat säännönmukaisesti jossain tietyssä akselissa (Kuvassa 3-14, 13-4, 5-12, 6-11), selviää värinäönhäiriön tyyppi (Kuvassa deutaani häiriö).

Kuva 10

Yli neljä väriympyrän ylittävää virhettä tietyssä akselissa tulkitaan yleensä poikkeavaksi värien erotteluksi kyseisessä akselissa. Ero lievän ja keski-vaikean värinäönhäiriön välillä ei ole tarkasti määritelty. Rajan keski-vaikean ja vaikean värinäönhäiriön kohdalla katsotaan usein olevan 10 virheen seutuvilla. Eri työnantajat asettavat erilaisia rajoja tiettyjen värinäköä koskevien töiden tekemiselle.

Kun testataan pieniä lapsia, ei väriympyrän ylittävien virheiden määrää voida laskea, koska lapsi ei tee koko ympyrää kerralla. Tässäkin testaustyypissä saadaan kuitenkin erittäin tärkeää informaatiota siitä, sekaantuvatko jotkut värit lapsen näössä.


EdellinenIndexSeuraava

[ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ]

Viimeksi päivitetty