3. TAVALLISIMMAT NÄKÖÖN LIITTYVÄT VAIVAT

Näköön ja silmien seutuun liittyvät vaivat ovat melko tavallisia. Vain pieni osa niistä on silmiin ja silmälääkärin työhön liittyviä. Silmien seutuun heijastuu kipuja niskan ja kaulan lihaksista, leukanivelistä, nenän sivuonteloista, hampaista ja ohimolihaksesta. Kullakin niistä on usein tietty tyypillinen luonne, mutta usein vaivasta ei saa selvää muuten kuin sulkemalla syitä pois yhden kerrallaan. Silloin on tärkeää, että aloitetaan todennäköisimmistä syistä ja säästetään kalliit ja lasta rasittavat tutkimukset niihin tapauksiin, jotka eivät muuten selviä.

Joissain koulutuspaikoissa on olemassa ohjelistoja siitä, mitä kaikkia tutkimuksia kuuluu esim. päänsärkypotilaan tilan selvittämiseen. Jotkut nuoremmat kolleegat ovat ymmärtäneet ohjeet niin, että kaikki tutkimukset tilataan heti ensimmäisen käynnin yhteydessä. Silloin on silmälääkärin konsultaatiokin tilattu ennen kuin tilannetta on seurattu ja päänsäryn luonteesta on minkäänlaista kuvaa.

Kun lapsia lähetetään silmälääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksiin, tulee yleislääkäritasoinen tutkimus ja seuranta olla tehtynä aivan samalla tavoin kuin mille tahansa yliopistolliselle poliklinikalle lähetettäessä.


EdellinenIndexSeuraava