6.2. YLEISTIETOUTTA SILMÄLASEISTA

Silmälasien valmistuksessa on tapahtunut melkoinen kehitys viime vuosina. Sankoja on saatavissa useamman mallisia kuin koskaan ennen ja materiaalit ovat tulleet paremmiksi. Samanaikaisesti markkinoille on tullut myös heikkolaatuisia sankoja ja linssejä. Asiaa tuntematon ei juuri pysty sanomaan, milloin hän maksaa liikaa. Jotta voisi olla varma siitä, että lasit onnistuvat, kannattaa käyttää aikaa sankojen etsimiseen ja samalla valita optikko, joka sitten vastaa lasien hoidosta jatkuvasti. Suuriin sankoihin tehdyt lasit eivät useimmiten ole parhaat mahdolliset. Niiden asento on usein huono, koskei niitä voida kallistaa alareunastaan sisäänpäin. Ne painavat helposti suomalaisittain korkeita poskipäitä aiheuttaen ihottumia, ne huurtuvat helposti kylmällä ilmalla ja tuntuvat kylmemmiltä kuin pienemmät lasit, joiden kosketus ihoon on pienemmällä alueella.

Myöskään kovin pienet sangat eivät ole mukavat, paitsi jos lasit toimivat lukulaseina, joiden yli katsotaan taululle. Optisesti huonoimmat linssit suhteessa hintaan tehdään suorakaiteen muotoisiin, hyvin leveisiin sankoihin, joissa linssivirheet korostuvat ja suuri linssi painaa. Jos laseja kevennetään erityislinsseillä, hintaa tulee vielä lisää. Silmälasien hintahaitari on uskomaton. Toisaalta voidaan saada hyvänlaatuiset moniteholasit ja vielä lisäksi varalasit alle sadalla eurolla ja toisaalta maksaa samanlaisella reseptillä tehdyistä laseista 1500 euroa, kun kaikki lasien osat on valittu kalleimmasta päästä.

Silmälasilinssien linssivirheet eli vääristymät korostuvat suurissa linsseissä, jotka lisäksi näyttävät kömpelöiltä. Vahvojen miinuslasien linssin reunan paksuus lisääntyy linssin koon kasvaessa nopeasti. Usein auttaisi, jos linssi olisi leikattu vain 2-3 mm pienempään sankaan. Lähes koko ruma, paksu reunaosa jäisi pois. Jos perhe haluaa tuhlata muotisankoihin ja maksaa turhasta, se on tietysti perheen oma asia, mutta usein ostotilanteessa ei osata kysyä eri ratkaisujen hintoja ja haittoja, vaan tyydytään siihen, mitä suositellaan, luullen sen olevan paras ratkaisu.


EdellinenIndexSeuraava