NäöntarkkuusNäöntarkkuus mitataan kansainvälistä raportointia ja sairaaloidenkin raportointia varten rivitestinäöntarkkuutena. Opetustilanteita ja tarkempaa diagnostista työskentelyä varten tarvitaan näöntarkkuuden mittaus myös yksittäisillä ja ryhmitellyillä symboleilla ja sen lisäksi vielä eri tekstikokojen avulla määriteltävä lukunäöntarkkuus. Mitattaessa optimaalista tekstikokoa käytetään luettavuuden suhteen standardoituja, lapsen lukemistaidon tasolla olevia tekstejä. Näöntarkkuuden mittaus tulisi tehdä standardoiduissa valaistusolosuhteissa, joiden järjestäminen on huomattavan hankalaa. Tästä syystä käyttöön on otettu valolaatikko, jossa sekä näöntarkkuus- että kontrastiherkkyystestit voidaan tehdä aina samassa valaistustasossa, jolloin seuranta tarkentuu. Jos näöntarkkuuden mittaus tehdään edestä valaistuilla testeillä hyvin valaistussa huoneessa, erot valolaatikossa tehtyihin mittauksiin jäävät aika pieniksi. Tällöin tarvitaan yleensä testiin suunnattu diffuusi valaistus, koska pystysuoralle pinnalle kattovalaisimesta lankeavan valon määrä on liian vähäinen.
![]()
Kuva 1. Lähinäöntarkkuus voidaan mitata numero- tai kuviolähitestillä. Kummassakin testissä on rivitesti ja tiheämmin painetut testiosiot, jotka muistuttavat painettua tekstiä. Lähinäöntarkkuuden mittaus:
* Mikäli laskutoimitus tuntuu liian vaikealta, voi tuloksen kirjata M-arvona kyseisellä etäisyydellä ja mitata kuvion koon millimetreinä muita opettajia varten. Jos binokulaarinen näöntarkkuus on huonompi kuin jommankumman silmän näöntarkkuus, selvitetään pitäisikö lapsen huonompinäköinen silmä peittää tarkkojen lähitöiden ajaksi vai haittaako peitto vieläkin enemmän kuin huonommin näkevän silmän kuvan vähäinen sumuisuus. Toisinaan kuvaan ajoittain ilmaantuva sumeus johtuu karsastuksen aiheuttamista vähäisistä kaksoiskuvista, jotka voidaan poistaa silmälasikorjauksen avulla. Tästä syystä lähinäön häiriöt tulee raportoida silmälääkärille, jotta asia voidaan selvittää tarkemmin. Mittausten aikana käytetään lapsen käytössä olevia lähilaseja, joiden käyttöalue luonnollisesti tulee tuntea. Lukulasien kirkas alue on yleensä hyvin rajallinen, joten testaus tehdään lasien käyttöalueella. Mikäli lasit sumentavat 40 cm:iin, mittaus 40 cm etäisyydellä tehdään kaukolasien avulla, jolloin nähdään, miten hyvin lapsi pystyy lähelle akkomodoimaan (tarkentamaan kuvaa). Mikäli kysymyksessä on kaihileikattu silmä, käytetään kaikissa lähitilanteissa lukulaseja ja mittaus tehdään näiden lasien parhaalla toiminta-alueella.
Kaukonäöntarkkuuden mittaaminen:
![]()
HUOM: Toisinaan kaukonäöntarkkuus on selvästi parempi kuin lähinäöntarkkuus, mikä pitää aina selvittää erikseen lapsen silmälääkärin ja optikon kanssa. Kyseessä saattaa olla lapsen kaukotaitteisuuden alikorjaus kauas, joka voi vaikeuttaa lähelle katselemista. Kysymyksessä voi olla myös akkomodaatiokyvyn puutteellisuus. Tämä tilanne on tavallinen myös lapsilla, joilla on näköradan takaosan toiminnan poikkeavuutta. Toisaalta saattaa käydä ilmi, että lapsen näöntarkkuus kauas on huonompi kuin lähelle. Usein sen aiheuttaa nystagmus, silmävärve, jonka vaikutus näöntarkkuuteen kasvaa etäisyyden kasvaessa. Mikäli lapsella ei ole nystagmusta, kyseessä saattaa olla joko miinuslasien alikorjaus tai pluslasien lievä ylikorjaus. Tämäkin löydös raportoidaan silmälääkärille ja selvitetään, mistä on kysymys. Kaukonäöntarkkuus antaa alustavan kuvan siitä, miltä etäisyydeltä lapsi pystyy lukemaan taululle kirjoitettua tekstiä, mutta koska taululle kirjoitetun tekstin kontrasti on paljon huonompi kuin näöntarkkuustestin hyvin korkea kontrasti, lapsen mahdollisuudet lukea tekstiä taululta on selvitettävä vielä luokkaolosuhteissa erikseen. Luettavuuteen vaikuttaa hyvin paljon sekä käytetyn taulun pinnan laatu, käytetyn liidun laatu ja opettajan käsiala, joten mitään kovin pitkälle meneviä olettamuksia lapsen näkökyvyn suhteen ei kaukonäöntarkkuusmittauksen perusteella voi tehdä. |