YHTEENVETOJos teemme yhteenvedon niistä näkötoiminnoista ja näköön liittyvistä toiminnoista, jotka tulisi arvioida kunkin lapsen kohdalla, seuraavat asiat ovat tärkeitä: Lääkäriltä saatavat tiedot:
Kaikki nämä tiedot eivät ole käytettävissä jokaisessa tapauksessa, esimerkiksi objektiivinen taittovirheen mittaus saattaa väliainesamentumien takia olla mahdoton ja saattaa vaatia hyvin pitkän ajan aikana tehtyjä huomioita ja lasikokeiluja, kunnes lapsi on riittävän vanha ja pystyy vastaamaan kysymyksiin. Näönkäyttötilasta ei läheskään aina saada tietoa, koska lääkärit eivät ole tottuneet sen mittaamiseen. Lapset, jotka toimivat kolmen-neljän vuoden ikätasolla tai sen yläpuolella:
Yksityiskohdat, jotka on tarpeen merkitä muistiin kussakin tapauksessa vaihtelevat paljon. Seuraavassa on lyhyt yhteenveto tärkeimmistä mittaustuloksista ja huomioista.
Jos lapsella on progressiivinen sairaus, arvioinnin tulee kohdistua sekä nykyiseen tilanteeseen että lähitulevaisuudessa odotettavissa olevaan tilanteeseen. Tämä on tärkeää oikeastaan kaikkien lasten kohdalla. Nykyisin esim. apuvälineiden myöntämisessä on ongelmana se, että vaikeakin apuväline myönnetään vasta juuri silloin, kun sitä jo pitäisi alkaa käyttää koulutyössä. Erityistekniikoiden opetteluun tarvitaan aikaa ja siksi niiden tarve tulisi kirjata hyvissä ajoin ennen kuin ne on hallittava. Lapsen näönkäytön arviointi jatkuu luokkatyöskentelyssä, päiväkodissa, harrastuksissa ja kotona. Erityiskouluissa opiskelevien lasten näkötilannetta ei ole aina ymmärretty, koska koulutus on suuntautunut toisen vamma-alueen ongelmien ratkomiseen. Näiden koulujen opetus- ja terapiahenkilökunnasta saadaan vähäisellä jatkokoulutuksella erinomaisia näkötiimin työtovereita, jotka tuntevat lapsen motoriset tai kuulo- ja kieliongelmat perusteellisesti. Koulujen ja psykologien tulisi saada mahdollisimman tarkka kuvaus lapsen näöstä ja näkötiimin pitäisi käydä läpi testit, joita aiotaan käyttää lapsen kehitystason määrittelyssä. Lapsen on nähtävä testimateriaali riittävän hyvin voidakseen suoriutua testistä. Nyt valitettavan monet heikkonäköiset lapset luokitellaan heikkolahjaisiksi vain siksi, että heidän kokemuspiiriään ei tunneta eikä testiosioita valita lapsen näön mukaan. Jos testiä ei näe, siitä ei voi selvitä. Monivammaisten lasten näkötilanteen selvittäminen ei juuri koskaan onnistu yhden tutkimuskerran perusteella. Päinvastoin, lähes aina käy myöhemmin ilmi, että suurin osa ensimmäisessä tutkimuksessa tehdyistä havainnoista tulkittiin väärin - koska lasta ei vielä tunnettu. Toistettujen tutkimusten ja hyvän yhteistön avulla hyvin monivammaisenkin lapsen toimintoja voidaan oppia ymmärtämään. |