Ensiaputoimet, jotka jokaisen tulisi osata

Silmätapaturmat ovat onneksi harvinaisia ja niistäkin huomattava osa on niin pieniä, ettei niitä tavallisesti edes lasketa tapaturmiksi. Useimmat ovat joskus saaneet silmäänsä roskan, joka aikansa häirittyään on ilmaantunut silmänurkkaan, mistä se on helppo poistaa. Jos roska ei muutamalla räpäytyksellä tule kyynelten mukana silmänurkkaan, se pitäisi osata poistaa hankaamasta sarveiskalvoa. Jos roska on alaluomen alla, sen näkeminen ja poistaminen on helppoa: alaluomea venytetään kevyesti alaspäin ja roska poistetaan pumpulitikulla.

Jos roska on joutunut yläluomen alle, se hankaa sarveiskalvoa jokaisella räpäytyksellä, ja saattaa tuntua hyvinkin tuskalliselta. Yläluomen kääntäminen on helppoa, jos se tehdään oikein. Jos se tehdään väkipakolla, se aiheuttaa turhaa kipua. Oikea menettely yläluomen kääntämiseksi on seuraava: potilas katsoo voimakkaasti alaspäin, molemmat silmät pidetään auki. Toisella kädellä tartutaan yläluomen ripsiin, toisessa kädessä on pumpulitikku tai tavallinen tulitikku, joka asetetaan yläluomen puoliväliin luomipoimun korkeudelle (Kuva 34). Kun pumpulitikkua painetaan kevyesti alaspäin ja samalla kohotetaan ripsistä, luomi kääntyy helposti ja sen sisäpinnalla oleva roska näkyy hyvin.

Kuva 34. Yläluomen kääntäminen: pumpulitikulla painetaan luomipoimun kohdalta samalla, kun luomenreunaa kohotetaan varovasti ripsistä kiinni pitäen.

Joskus roska lennähtää pois limakalvolta jo luomea käännettäessä, toisinaan se taas on niin pieni ja läpinäkyvä, ettei sitä ole helppo havaita. Kun luomi on käännetty, sidekalvoa kannattaa aina huuhdella tai pyyhkäistä pumpulitikulla, jotta pienetkin roskat saataisiin pois.

Kun luomi on kääntynyt takaisin normaaliasentoonsa, silmään saattaa jäädä vähäistä roskantunnetta, vaikka roska olisi poissakin, koska sarveiskalvo on ärtynyt. Jos pistävä roskantunne säilyy, on viisainta kääntyä lähimmän silmälääkärin puoleen. Joskus nimittäin terävä pieni roska uppoutuu sidekalvoon niin tiukasti, ettei sitä kotioloissa saada pois. Mikroskoopissa se usein näkyy hyvin ja voidaan poistaa pinseteillä. Lääkärille mennessä silmät kannattaa pitää kiinni, jottei luomen sisäpinnalla oleva roska hankaisi sarveiskalvon pintaa.

Silmään saattaa joskus roiskahtaa erilaisia kemikaaleja, jotka pitäisi huuhdella mahdollisimman pian pois. Huuhteluun sopii tavallinen vesijohtovesi. Huuhtelumahdollisuus on yleensä järjestetty kaikilla työpaikoilla, missä roiskumisvaara on olemassa, mutta kotona, esim. omalla rakennustyömaalla tällaiset turvallisuustoimenpiteet usein unohdetaan. Suojalasien käyttö vähentää silmään roiskuvan nesteen määrää, joten suojalaseja pitäisi käyttää myös kotona. Jos kotoisella työmaalla ei ole vesijohtovettä, Eye-stream -niminen huuhteluliuos on kätevä roskan poistoon ja roiskeiden huuhteluun. Se on myös hyvä seuralainen vaelluksilla.

Luomen kääntämisen ja silmien huuhtelun lisäksi ensiaputoimiin kuuluu silmien peittäminen sideharsotaitoksella tai muulla puhtaalla liinalla, jos silmien seutuun on sattunut isku, jonka epäillään aiheuttaneen silmävamman. Tällaisissa tapauksissa silmää ja sen lähiympäristöä ei huuhdella, vaikka silmästä vuotaisi verta, eikä silmiin panna mitään lääkkeitä. Tapaturmapotilaan ensiavussa on tärkeää muistaa, että potilas ja hänen ystävänsä tai omaisensa ovat usein hyvin hätääntyneitä ja potilaan hätääntymistä pahentaa tietysti se, että molemmat silmät joudutaan kuljetuksen ajaksi peittämään. Potilaan olo helpottuu suuresti, jos hänen lähellään on koko ajan toinen henkilö, jonka kanssa hän voi jutella ja jonka kädestä hän voi pitää kiinni.


EdellinenIndexSeuraava