Peittohoito "laiskan silmän" harjoittamisessa

Jos lapsen silmän keskeinen näkö ei ole harjaantunut yhtä hyvin kuin toisen, johtavan silmän näkö, sitä harjoitetaan peittämällä johtava silmä, jolloin lapsi joutuu katselemaan huonommin näkevällä eli "laiskalla" silmällään.

Kun johtava silmä peitetään, lapselta häviää tuttu kuva maailmasta ja vanhemmista ja tilalla on kuva, jota on aluksi vaikea ymmärtää, koska aivot ovat tottuneet käyttämään toisen silmän kautta tulevaa kuvaa. Lapsi voi kokea tilanteen hyvin hankalana ja usein pyrkii poistamaan johtavan silmän edessä olevan peiton välittömästi. Usein kyseessä on niin pieni lapsi, ettei hänellä vielä ole sanoja ilmaistakseen mielipiteensä eikä hän oikein ymmärrä, kun hänelle yritetään asiaa selittää. Jotta tilanteesta selvitään mahdollisimman vähällä porulla, siihen liittyviä negatiivisia kokemuksia kannattaa minimoida esimerkiksi seuraavin keinoin:

Opticlude-peittolappu:

1. Jos lapsi nukkuu päiväunet, peittolappu laitetaan johtavan silmän päälle päiväunien loppupuolella lapsen vielä nukkuessa. Hän yleensä herää siihen, minkä vuoksi ollaan valmiina ottamaan kiinni lapsen käsistä ja autetaan hänet istumaan. Samalla jutellaan hänelle, jotta lähellä olevat kasvot ja tuttu ääni ovat helpot tunnistaa unen pöpperöisenäkin. Suurikokoinen kasvokuva tunnistetaan laiskankin silmän avulla ja kun johtavan silmän selkeämpää kuvaa ei ole hetkeä ennen ole ollut esillä, siirtyminen käyttämään laiskan silmän kuvaa saattaa tapahtua helposti.

2. Varmuuden vuoksi annetaan lapselle sitten toiseen käteen jotain hyvää syötävää ja pidetään toisesta kädestä vielä kiinni.

3. Jos syöminen riittää pitämään huomion pois peittolapusta hetken aikaa, leikitään seuraavaksi lapsen käsillä tuttuja taputusleikkejä, jotta saadaan muutama lisäminuutti aikaa harjoitteluun.

4. Lapsen mieluisin lelu on sitten seuraavana vuorossa tai jokin aivan uusi lelu tai tavara.

Käsien käytön estäminen lastoilla

Jos reaktio silmän peittämiseen on kovin negatiivinen, kokeillaan, onnistutaanko peittämään laiska silmä niin, että peitto saa olla paikallaan ainakin jonkin aikaa.

Jos lapsen kädet eivät pysy poissa peittolapusta ja käsistä kiinni pitäminen saa lapsen suuttumaan, hänelle kerrotaan ääntä korottamatta, että lappua ei saa ottaa pois. Koska lapsi ei sitä yleensä ymmärrä, toistetaan asia ja sanotaan, että jos lapsi ottaa lapun pois, käsivarsiin pitää laittaa lastat. Tätä lapsi ei tietenkään ymmärrä, joten se on demonstroitava. Lastat on helpot tehdä halkaisemalla kaksi keittiöpaperirullan pohjaa. Jollei niitä ole tehty valmiiksi etukäteen, niiden tekemisen ajan lapsi on ilman peittolappua.

Pahvirullat on parasta laittaa puseron hihojen päälle, jotteivät ne paina. Sanotaan ystävällisesti "laitetaan tällaiset rullat käsivarsien päälle" ja laitetaan ensin toinen rulla käsivarren ympäri ja sidotaan sen ympäri teippi tai naru, tutkitaan sitä lapsen kanssa ja laitetaan sitten toinen lasta paikalleen. Jäätelöä tai jotain muuta mieleistä ruokaa on laitettu valmiiksi. Kun sitä aletaan syöttää, laitetaan peittolappu johtavan silmän päälle. Jos lapsi alkaa itkeä, selitetään, että lastat otetaan pois, jos hän antaa lapun olla paikallaan. Useimmiten lapsi vastaa myöntävästi, kun häneltä kysytään, antaako hän lapun olla, mutta lastojen poistamisen jälkeen ottaa lapun heti pois. Lastojen ja lapun välinen yhteys ei vielä selvinnyt. Lasta ei pidä torua, koska kyseessä on kommunikaation heikkous aikuisten puolelta.
Selitetään lapselle uudelleen, että peiton pitää olla silmän päällä "vähän aikaa" eikä sitä saa ottaa pois ja jos hän ottaa sen pois, lastat laitetaan taas käsivarsiin. Aika usein lastat joudutaan laittamaan 5-6 kertaa muutamaksi minuutiksi ennen kuin lapsi huomaa, mistä on kysymys. Jos lapsi saa jotain hyvää syötävää lastojen ajaksi, se usein helpottaa tilanteeseen sopeutumista. Silloin lapsi on jo harjoitellut laiskan silmän avulla katsomista siksi monta kertaa, että hän on alkanut tottua siihen. Kun lapsi sietää peiton johtavan silmän päällä, peittämisaikaa lisätään, kunnes päästään suositeltuun peittämisaikaan. Se vaihtelee karsastuksen laadun mukaan yksilöllisesti.

Jos lapsi EI lainkaan siedä johtavan silmän peittämistä vaan joko itkee tai pitää laiskan silmän kiinni ja jopa nukahtaa puolustukseksi, tilanne on arvioitava silmälääkärin kanssa uudelleen. Peittämisestä ei ole hyötyä, jos lapsi ei katsele laiskalla silmällään ja käytä sitä silmän-käden- koordinaation harjoittamiseen eli leiki tavaroilla, joita hän katselee tarkkaan tai katsele aikuisen kanssa kuvia tai videoita.

Silmälasit peittohoidon välineenä:

Silmälaseja hankittaessa valitaan sangat, jotka ulottuvat kulmakarvojen tasalle, jotta niiden yli kurkkiminen ei onnistu. Sankojen pitää istua siksi tukevasti, etteivät ne valu nenää pitkin. Peitto laitetaan ensin laiskan silmän puoleiseen linssiin, joko puolipeitto tai kokopeitto (puolet linssistä peittävä peitto tai koko linssin peittävä peitto, lakkamuovipeitto tai läpikuultava Einschleich-peitto). Laiskan silmän peittäminen ei juuri koskaan häiritse lasta. Seuraavaksi laitetaan peitto sitten johtavan silmän puoleiseen linssiin.

Jos lapsi yrittää katsoa peiton ohi, laitetaan silmälasin ja silmän väliin kasvopaperista taitettu kolmio, jonka ohi on mahdotonta kurkkia. Jos lapsi ei anna sen olla paikallaan, käytetään Opticlude-lappua silmälasin takana. Sen käyttöön ottaminen saattaa aiheuttaa saman työn kuin edellä on kuvattu. Peittäminen pitää saada tehokkaaksi, muuten siitä ei ole mitään hyötyä.

Harjoittamisleikit

Jotta laiskan silmän harjoittaminen olisi tehokasta, sen näköä pitäisi käyttää tilanteissa, jotka motivoivat lasta katsomaan tarkasti. Aluksi silmällä saattaa olla vaikea katsoa, jolloin lapselle piirretty kuva, jonka piirtämisen aikana kerrotaan koko ajan, mitä piirretään ja kysytään lapselta, miten hän haluaisi eri yksityiskohdat eli "laitetaanko häntä ylöspäin vai alaspäin?", "piirretäänkö iso korva?" "piirretäänkö sinun käden ympäri että saadaan siitä kuva paperille?" Kun silmällä opitaan katsotaan tarkemmin, voidaan etsiä kirjojen kuvista tai valokuvista yksityiskohtia, joita lapsi voi osoittaa sormellaan. Vanhemmat lapset voivat piirtää itse.

Harjoitteluun on olemassa LEA Palapeli, jonka avulla voidaan opetella testikuviot jo toisen ikävuoden aikana. Näin päästään seuraamaan keskeisen näön kehittymistä tarkasti. LEA SYMBOLS® Domino taas on erityisen käyttökelpoinen sitten, kun näöntarkkuus on parantunut lähelle normaalia ja tarvitaan hyvin pieniä kuvia katselun kohteeksi. Kummankin pelin voi tilata suoraan maahantuojalta.