Vad jag ser
Synutvecklingen under det första och andra året

0-3 mån. Som nyfödd är jag intresserad av stora ljuskällor och vänder mina ögon och mitt huvud mot dem. Jag utvecklar ögonkontakt mellan 6- 8 veckor och kan med blicken följa objekt som rör sig långsamt framför mig, först horisontalt och senare vertikalt. Mor slutet av andra månaden blir jag intresserad av att titta på mobiler.
3-6 mån. Jag hittar mina händer, börjar räcka handen mot objekt, senare griper jag hängande objekt. Jag är road av att titta på leksaker som faller och rullar bortåt. Min synsfär ökar med tiden. Om man täcker mitt ena öga tittar jag ostörd med det icke täckta ögat.
7-10 mån. Jag märker små brödsmulor. Först petar jag på dem med fingret, sedan försöker jag få tag i dem med pincettgrepp. Jag rycker om att titta på när du ritar enkla bilder för mig. Jag känner igen saker som delvis är täckta.
11-12 mån. Jag rycker om att leka kurragömma och känner väl till mitt hem. Jag kan titta genom fönstret och känner igen folk. Jag börjar också känna igen några bilder.
18 mån. Jag kan leka med enkla pussel. Jag rycker om böcker och bilder och börjar förstå att bilder representerar reella objekt. Jag rycker om att se dig rita för mig när du berättar sagor. Kanske jag redan kan nämna bilder och saker som LEA-pusselbitar - äppel, hus, fönster och boll.
24 mån. Jag rycker om att rita och måla. Jag vet att bilder kan vara stora eller små och ändå representera samma saker. Jag kan också para ihop likadana bilder. I den här åldern är det möjligt att mäta mina synfunktioner - om jag råkar vara på det humöret! När min syn testas, ser jag små bilder lika väl med mitt högra som mitt vänstra öga.


IndexNästa