ÖGONLOCK OCR TÅRKANALER

Ögonlocken skyddar ögonen från uttorkning och skador. Vid ansiktsförlamning kan ögonlocken bli slapp och orörlig. Då torkar ögonytan och hornhinnan kan skadas. Då är det viktigt att stöda ögonlocket med tejp som första hjälp. Ögonfransarna hindrar smolk att komma in i ögonen.

Bild 5. Vid ansiktsförlamning blir ögonlocken slappa, det nedre ögonlocket hänger och skyddar inte hornhinnan. Med liten "fjäril"-tejp kan man dra ögonlocket uppåt.

Bild 6 A. Tvärsnitt av ögonlocket. Vid ögonfransarna utmynnar talgkörtlar. Om de blir inflammerade, kallas det "yttre vagel". Meiboms körtlar ligger djupt inne i ögonlocket.

Meiboms körtlar utsöndrar olja. Om körtelgången blir tilltäppt, får man en liten knöl i ögonlocket. Den kan bli inflammerad och kallas då "inre vagel". Oftast läks den av sig själv. Om den inte försvinner, kan man operera bort den.

Bild 6 B. Om Meiboms körtel blir inflammerad kan den bli en mikroskopisk böld med en öppning på huden eller på slemhinnan.

Elakartade tumörer är rätt vanliga i ögonlocken och på pannan. Även om de växer långsamt är det klokt att visa till läkaren alla fläckar, speciellt om de blöder lite då och då.

Bild 7. Litet basaliom på ögonlocksranden ser ofarligt ut men bör opereras. Ju mindre det är desto lättare är det att opereras utan skador till ögonlocksranden. Om ögonlocksranden blir ojämn efter operationen, kan tårsikten bli störd och ögat irriterat.

Tårar bildas i tårkörteln. Den ligger ovanför ögat bakom benkanten. Därifrån flyter tårama över ögonytan och sugs från inre ögonvrån genom de tunna tårkanalerna till näsan.

Bild 8. Tårkörteln och tårvägarna. Tårkörteln ligger vid yttre ögonvrån i ögonhålans övre del just bakom benranden. Tårkanalerna och tårsäcken finns vid inre ögonvrån.

Tårarna sugs in i tårkanalerna och pumpas till näsan med hjälp av rörelserna i ögonlocken. Om ögonlocket rör sig för litet t ex efter en ansiktsförlamning, blir ögat fullt med tårar som sedan rinner på kinden. Man kan mäta tårarnas rörelse med ett färgämne. Man lägger lite färg på ögats yta och tittar efter när den når näsan. Tårkanalerna och tårsäcken kan också undersökas med röntgen.

Ögats yta blir ofta irriterad vid kallt väder. Då tåras ögonen. Det betyder inte, att tårvägarna är tilltäppta. Tårvätskan bildas bara för snabbt och för rikligt. Det är klokt att skydda ömtåliga ögon mot blåst. Man kan t.ex. sätta sidoskydd på glasögonbågarna. En huva är det bästa skyddet en blåsig vinterdag. Då kommer inte vinden mellan glasögonen och ögats yta.

Bild 9. Sidoskydd fästade vid glasögonbågar.

Tårfilmen på hornhinnan består av tre lager: olja, saltlösning och slem.

Bild 10. Tårfilmens uppbyggnad: På hornhinneytan fäster sig ett tunt skikt slem. På detta ligger ett skikt saltlösnig och mot luften gränsar ett tunt skikt olja.

Hornhinnans yta är sådan, att vattnet inte fördelar sig likformigt på den. Därför behövs slemskiktet på vilket vattnet sprider sig jämnt. Om slemskiktet inte är normalt, kan en del av hornhinneytan bli torr och krympa. Dä tänjs smärtnervema och det känns som om någonting stack i ögat.

En dålig tårfilm är mycket vanlig. Ögonen känns då något torra och irriterade, det skaver och svider. Behandlingen är enkel: man fuktar hornhinnan med artificiella tårar eller tjockflytande droppar eller skyddar ytan med ett tunt skikt av salva. Mer tjockflytande ögondroppar och -salva är bäst att lägga in i ögat med hjälp av en glasstav.

Bild 11. Så här lägger man in ögonsalva med glasstav. Salvan lägges först på glasstaven, som förs innanför nedre ögonlocket. Samtidigt tittar man uppåt och blundar. Sedan drar man ut glasstaven och salvan blir kvar på ögats yta.