STARKA LÄSGLASÖGON, FÖRSTORINGSGLAS, HANDKIKARE, ARMATUR
Om vanliga glasögon inte hjälper tillräkligt, kan man prova starka läsglasögon. Då blir läsavståndet kortare, men texten och bilderna ses större och klarare.
Bild 39. Glasögon för synskadade. A. Vanliga läsglasögon för hushållsarbeten och matbordsituationen. Med dem ser man bara rubriker. De kan användas för att bläddra genom tidningen. B. Starka läsglasögon för att i läsa ingresstexter (=ingress, texter nedanför rubriken, större än vanlig text)
och andra större texter. C. Ännu starkare glasögon för läsning av vanlig
tidningstext.
Om man inte orkar läsa med starka läsglasögon kan man använda för-
storingsglas eller läs-TV (CCfV). Synskadade får hjälpmedel betalda av
staten eller landstinget. Om det är svårt att börja använda ett hjälpmedelkan man träna dess användning på syncentralen med synpedagogens hjälp.
Bamen övar användning av sina hjälpmedel på specialskoloma eller
syncentralen.
Bild 40. Olika förstoringsglas. A. Förstoringsglas som man måste hålla i och som kan användas på olika avstånd. B. Förstoringsglas som ställas på texten. C. Förstoringsglas med belysning.
Vissa förstoringsglas med lampa i kan kopplas till elnätet. Förstoringsglas är bra hjälpmedel även för normalt seende. De kan använda dem om de tittar på något smått. Lässtaven i bild 40 B är en utmärkt gåva till vem som helst för att underlätta läsning av telefonkatalogen.
Handkikare används för att läsa gatuskyltar samt i skolor och på arbetsplatser. En kikare fäst vid glasögonbågen (bild 41) är bekväm när man tittar på TV, är på teater eller deltar i sportevenemang.
Bild 41. En sportscope-kikare fåst vid glasögonbågen.
Belysningsarmaturen är ett viktigt hjälpmedel för synsvaga. Vanliga lampor är i många fall tillräckligt starka (bild 34).
Bild 42. Olika läslampor.
Om man behöver mycket ljus, väljer man en lysrörlampa (bild 43). Den skall vara sådan att den inte stör hörapparaten.
Bild 43. Lysrörlampan blir inte het. Man kan hålla den alldeles nära boken och ansiktet. En synsvag använder speciel pulpet med lutande arbetsskiva.
Ett kort läsavstånd kan vara ansträngande för nacken och axlarna. Ett bord är då ett bra hjälpmedel, även om händerna darrar. Det finns många olika läsbord, också lätta, enkla som man kan använda när man läser i sängen.
Det är viktigt att synsvaga får läsa bekvämt. Hjälpmedlen skall provas ut omsorgsfullt. Då man måste vänja sig vid varje hjälpmedel, är det ofta bäst att inte börja med för många hjälpmedel samtidigt. Först övar man in ett hjälpmedel och sedan nästa.