3.3. KIRVELY, KUTINA, ROSKAN TUNNE

Kun lapset valittavat, että silmät "karsastavat", on tavallisesti kyseessä kirvely tai ajoittainen lievä kutina. Toiset valittavat, että silmät "tuntuvat", mikä on sinänsä hyvä ilmaus, koska normaalisti silmien olemassaoloa ei juuri huomaa. Anamneesissa korostuvat usein oireet, jotka ensi kuulemalta viittaavat taittovirheisiin: silmiä kirvelee televisiota kasellessa tai pitkään lukiessa. Jos lapselta kysyy " mitä ohjelmaa sinä katsoit eilen illalla" ja sen jälkeen "kirvelikö silloin ollenkaan", on vastaus usein "ei, eilen ei kirvellyt". Sen jälkeen selviääkin sitten, että oireet ovat ajoittaisia, toisinaan voi katsella pitkänkin ohjelman vaivoitta, toisinaan silmiä suorastaan pistelee. Vaihtelu viittaa ulkoiseen tai ravintoon liittyvään ärsyttävään tekijään, jota pitäisi alkaa selvittää samalla, kun oireet poistetaan paikallishoidolla.

Allergiaoireiden hoito on nykyään yksinkertaista: 1. nenän tukkoisuus hoidetaan ensimmäiseksi, jos sitä on, 2. silmätipat: a. kromoglikaatti, b. paikallinen hydrokortisoni-kloramfenikoli (Oftan-CC) yöksi. Jos oireita on tämän paikallislääkityksen ja antihistamiinin käytön aikana ja nenä ei ole tukkoinen, lähettäminen silmälääkärille on aiheellista.

Jos silmän sisänurkka kutiaa, sen paras hoito on Oftan-CC-tipan hierominen kutiavaan kohtan, jolloin kutina voi olla poissa useita päiviä. Toisinaan allergisen reaktion ainoa oire on tic-tyyppinen räpyttely ja silmien siristely. Oire häviää usein ilman hoitoa, kun perhe saa tietää, mistä on kyse, eikä lapselle huomautella räpyttelemisestä. Toisinaan olen katsonyt aiheelliseksi kirjoittaa varmuuden vuoksi jotain perusliuosta varalle, mutta näistä resepteistä ei montaakaan ole lunastettu. Lapset ovat niin vähän ihastuneita silmätippoihin, että oireet häviävät saman tien.

Aikaisemmin ruoka-aineita pidettiin epätavallisina silmäoireiden aiheuttajina. Ruoka-aineista ainakin maustevihannekset, persilja ja pippurit voivat aiheuttaa silmien ärtymisen ilman kovin selviä nielu- tai vatsaoireita. Samoin joidenkin säilöttyjen vihannesten kuten punajuuren ja kurkun säilöntäaineet ovat joskus osoittautuneet oireiden aiheuttajiksi. Ruoka-aineiden osuutta on usein erittäin vaikea todeta, vallankin, jos kunkin aiheuttama reaktio on niin lievä, että oireita ilmaantuu vain, jos lapsi sattuu syömään kahta ärsyttävää ruoka-ainetta yhtä aikaa. Tavanomaiset kala, muna, suklaa,äyriäiset jne aiheuttavat yleensä muitakin oireita, jolloin ruoan epäileminen on helpompaa.

Erilaisia pölyjä ei tarvitse olla ilmassa kuin uskomattoman pieniä määriä, jos lapsi on herkistynyt esimerkiksi kotieläimille. Koulussa on vaikea järjestää luokkatilanne oikein, jos lapsi kertoo olevansa herkkä esim.kissalle. Luokkatoverit, jotka leikkivät kissan kanssa, pitäisi pitää luokan toisella laidalla, koska silmäoireita voi muuten ilmaantua tunnin aikana. Silmäoireet eivät tietenkään ole samalla tavoin vaarallisia kuin astmaoire, mutta pilaavat kyllä lapsen koulupäivän tehokkaasti.


EdellinenIndexSeuraava