4-6 kk:

Normaalinäköinen lapsi tulee tietoiseksi käsistään kolmen kuukauden iässä ja ihailee niitä tuntitolkulla treenaten samalla stereonäköään, akkommodaatiota ja konvergenssia ja egosentrisen tilan hahmottamista. Kun lapsi on heikkonäköinen, kädet eivät ehkä näy riittävän hyvin kiinnostaakseen niin paljon, että lapsi katselisi niitä ja siten tämä tärkeä näön ja tilakäsitteen harjoittelun leikki jää kokematta, jollei lasta avusteta löytämään kätensä myös visuaalisesti. Pienet kynnet voidaan lakat kirkkaanpunaisella lakalla ja kädet tehdä selvemmin näkyviksi raidallisten kalastajankäsineiden avulla. Lapsi voi tutkia käsiään myös valolaatikon päällä.


Tämä heikkonäköinen vauva ei vielä neljän kuukauden iässä ollut löytänyt käsiään, minkä vuoksi hänelle järjestettiin leikkitilanne, jossa hän saattoi nähdä kätensä valolaatikon päällä maatessaan. Lapsi havaitsi kätensä, katseli niitä kulmat kurtussa ja vei ne sitten suuhun tarkemmin tutkittaviksi.

Suulla tutkiminen on normaalia kaikille lapsille vauvaiässä ja näkövammaisille lapsille - ja aikuisille - aina, kun sormenpäiden resoluutio ei riitä selvittämään yksityiskohtia. Suulla tutkiminen EI näkövammaisilla ole autistinen stereotypia vaan mielekäs tutkimustapa.


EdellinenIndexSeuraava