Milloin on kiire silmälääkäriin?

Jos silmiin tai näkemiseen tulee jotain uutta, jotkut meistä hätääntyvät hyvin vähäisistäkin oireista, toiset jäävät tarkkailemaan kaikessa rauhassa huomattavaakin näön heikkenemistä. Silmiin ja näkemiseen liittyvistä oireista kannattaa tuntea muutamat, joiden ilmaantuessa lääkärin hoitoon hakeutuminen on kiireellistä.

Oikeastaan vain yhdessä silmäsairaudessa potilaan hoidon pitäisi alkaa vajaan tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Tämä sairaus on keskusvaltimon tukos, verenkierron pysähtyminen verkkokalvossa. Näkö häviää silloin koko näkökentästä tai suuresta osasta näkökenttää "kuin katkaisijasta sammuttaen"; mitään kipuja ei ole. Hermokudos vaurioituu hapen puutteessa melko pian, joten potilas pitäisi saada tunnin kuluessa lähimpään hoitopaikkaan.

Siis äkillinen, täydellinen tai lähes täydellinen kivuton näönmenetys on se harvinainen oire, jonka vuoksi täytyy pyrkiä heti lääkäriin.

Tapaturmapotilaat ovat toinen kiireellisesti hoidettava ryhmä, mutta tapaturmien yhteydessä kiire on jo vähäisempi. Tapaturman sattuessa on tärkeätä, että potilasta kuljetetaan rauhallisesti, aikuista makuulla ja molemmat silmät peitettyinä. Lasta on paras kuljettaa sylissä ja ainoastaan vammautunut silmä peitettynä, koska lapsi saattaa säikkyä molempien silmien yhtäkkistä peittämistä.

Verestävä, särkevä silmä, joka ei rähmi ja jonka näkö saattaa olla lievästi heikentynyt, on tutkittava ja hoidettava päivystystapauksena. Oireet voivat johtua värikalvon tulehduksesta tai kohonneesta silmänpaineesta. Molemmissa tapauksissa hoidon tulos on parempi, jos hoito alkaa kohta oireiden ilmaannuttua.

Salamointi eli välähtelevien valojen ilmaantuminen näkökenttään on oire lasiaismuutoksesta, johon saattaa liittyä verkkokalvomuutos. Verkkokalvon alkava irtauma voi aiheuttaa salamointia näkökentässä, mutta se voi alkaa myös ilman valo-oireita. Verhomaisen varjon ilmaantuminen näkökentän laitaosaan voi olla merkki melko suuresta verkkokalvon irtaumasta ja hoitoon kannattaa hakeutua välittömästi.

Kaksoiskuvat ilmaantuvat yllättäen jonkin silmää liikuttavan lihaksen halvaantuessa. Näkeminen muuttuu silloin niin epämiellyttäväksi, että sairastunut usein pelkää sokeutuvansa. Tilanne rauhoittuu yleensä huomattavasti, jos huomataan tarkastaa, mikä näkötilanne on, kun potilas katselee ympärilleen yhdellä silmällä kerrallaan. Jos kummankin silmän näkö - toisen ollessa peitettynä - on normaali, kyseessä on ainoastaan silmää liikuttavan lihaksen halvaus. Jollei potilaalle samanaikaisesti kehity muita oireita, hoitoon hakeutumisella ei ole kovin suurta kiirettä. Oireiden vähentämiseksi on hyvä peittää toinen silmä kevyesti lapulla, jolloin kaksoiskuvat eivät häiritse. Tutkimukset aloitetaan terveyskeskuksessa tai hoitavan sisätautilääkärin luona; nämä lähettävät tarvittaessa jatkotutkimuksiin potilaan oman silmälääkärin vastaanotolle tai silmätautien poliklinikalle.

Verenvuoto silmän pinnalla, sidekalvon alla, jolloin silmän normaalisti valkoinen alue muuttuu kirkkaan punaiseksi, säikäyttää tavallisesti perheenjäsenet ja tuttavat. Potilas ei yleensä ole ollut edes tietoinen verenvuodosta, jollei ole sattunut vilkaisemaan peiliin. Kyseessä on mustelmaa vastaava tila; pieni vuoto näkyy silmän pinnalla vain huomattavasti paremmin kuin ihon sisällä. Hoitoa tällainen pieni vuoto ei vaadi eikä sille mitään hoitoa olekaan. Veri imeytyy pois itsekseen muutamassa päivässä.

Toisen tai molempien silmien luomien turpoaminen umpeen on yleensä äkillisen allergisen reaktion aiheuttaja ja vaaraton vaikkakin kiusallinen. Mitään kiirettä silmälääkäriin ei ole. Hoito pystytään hyvin antamaan terveyskeskuksessa.


EdellinenIndexSeuraava