Värikalvon tulehdus

Värikalvon tulehdus voi esiintyä kaikenikäisillä ihmisillä, mutta lapsilla se on harvinainen. Reumaa sairastavilla lapsilla värikalvon tulehdus on usein hyvin salakavala. Se alkaa ja jatkuu pitkään täysin oireettomana. Siksi sen havaitseminen saattaa viivästyä.

Aikuisilla värikalvon tulehdus alkaa useimmiten niin rajuin oirein, että potilas hakeutuu hoitoon jo taudin alkuvaiheessa. Värikalvon tulehtuessa silmä on huomattavan valonarka, särkevä ja punoittava. Näkö ei yleensä hämärry, mutta silmällä ei pysty katsomaan tarkasti lähelle, koska katseluyritys aiheuttaa mustuaisen supistuessa lisää kipua.

Värikalvon tulehduksen hoito kuuluu silmälääkärille, ja se on aloitettava heti. Värikalvon tulehdusta epäiltäessä ei tilata silmälääkärin vastaanottoa viikon, parin päästä, vaan hakeudutaan joko aikaisemmin hoitaneen silmälääkärin vastaanotolle päivystyspotilaana tai lähimmälle silmäpoliklinikalle.

Värikalvon tulehduksen hoitona on mustuaisten laajentaminen, jolloin silmänsisäiset pienet lihakset saadaan lepotilaan. Lihasliikeiden estyessä kipu helpottaa jo paljon ennen kuin varsinainen paraneminen on päässyt alkuun. Mustuaisen laajentamisella varmistetaan myös, ettei värikalvon reuna tartu mykiön pintaan. Jos se on jo tarttunut, nämä pienet ns. takakiinnikkeet saadaan lääkkeillä yleensä katkaistuiksi. Värikalvon tulehduksen hoitona ovat tehokkaat paikallislääkkeet ja tarvittaessa kortisonin sukuiset lääkkeet suun kautta, niin että useimmiten tulehdus saadaan rauhoittumaan muutamassa päivässä. Jatkohoito kestää viikkoja.

Värikalvon tulehduksen syy jää usein epäselväksi. Joillakin potilailla tulehdus liittyy reumaoireisiin. Tulehdus voi uusia muutaman viikon tai kuukauden kuluttua tai vasta vuosien jälkeen, usein jonkin hengitystieinfektion paranemisvaiheessa. Henkilö, joka kerran on sairastanut värikalvon tulehduksen, huomaa sen uusiutuessa oireet useimmiten jo tulehduksen varhaisvaiheessa, ja hoito päästään alkamaan ennen kuin silmä on kovinkaan tulehtunut. Joskus värikalvon tulehdus on aikuisellakin hämmästyttävän vähäoireinen ja tulehdus on ilmiselvästi ollut pahana jo pitkään, koska takakiinnikkeet ovat muodostuneet vahvoiksi, mustuaisreuna on tiukasti kiinni mykiön pinnassa ja silmän etukammiossa on runsaasti tulehdussoluja, vaikka potilas on sitä mieltä, että silmä on ärtynyt vasta muutamaa tuntia aikaisemmin.

Värikalvon tulehduksen uusiutumisen estämiseksi pystytään tekemään melko vähän, koska syyt tunnetaan huonosti. Silmän ärtyminen uudelleen tapahtuu usein äkillisten tulehdusten paranemisvaiheessa, joten flunssatartuntoja pitäisi välttää, jos se on mahdollista. Jos tartunta on saatu, ja flunssa on tulossa, sen hoito heti alkuvaiheessaan saattaa estää infektion pahenemisen. Koska viruksiin eivät lääkkeet pure, ainoa, mitä voidaan kokeilla, on nenän ja poskionteloiden seudun pitäminen normaalia lämpimämpänä, jotta virusten lisääntyminen hidastuisi ja parantuneen verenkierron ansiosta virusten hävittäminen tehostuisi. Tavallinen sähkölämpötyyny tai Benjui-inhalaattori on lämmittämiseen mukavin. Koska sähkötyyny ei saa mennä poimuille, on usein turvallisinta laittaa sähkötyyny tyynyliinan ja tyynyn väliin, jolloin lämpötyyny varmasti pysyy suorana. Varsinkin työpäivän jälkeen ja flunssan koetellessa lämpötyynyn alle nukahtaa helposti. Jos nuhakuume voitetaan heti alkuvaiheessa, sen vaikutus yleiskuntoon jää vähäiseksi.


EdellinenIndexSeuraava