Verkkokalvon verenkiertohäiriöt

Verkkokalvon suonet ovat päätehaaroja, eli verkkokalvoon tulee verta yleensä vain yhden valtimohaaran, keskusvaltimon kautta. Verkkokalvon laskimot yhtyvät yhdeksi keskuslaskimoksi. Joillakin henkilöillä verkkokalvoon tulee suonikalvon suonistosta ylimääräinen valtimo, joka tuo verta pienelle alueelle näköhermon pään ja tarkan näön alueen välillä. Jos verkkokalvon keskusvaltimon verenkierto estyy, näkö häviää heti. Näkö palautuu yleensä muutamassa minuutissa, jos veren virtaus palautuu normaaliksi puolen tunnin kuluessa.

Jos äkillisesti hävinnyt näkö ei ala palautua neljännestunnin kuluessa, on hankkiuduttava kiireesti joko lähimmälle silmäpoliklinikalle tai lähimpään lääkäriin. Viisainta olisi, jos potilas itse tai joku hänen lähiomaisistaan ilmoittaisi potilaan saapumisesta poliklinikalle tai terveyskeskukseen, koska hoidon järjestelyllä on kiire. Useimmiten tukoksen aiheuttanut kudoskappale saadaan siirtymään keskusvaltimossa eteenpäin pienempiin haaroihin, jos silmänpaine saadaan lasketuksi hyvin matalaksi ja pään alueen verenpainetta kohotetaan pitämällä potilasta makuulla. Keskusvaltimon tukos on yksi niitä perin harvinaisia silmäsairauksia, joiden hoidossa on todella kiire.

Verkkokalvon keskuslaskimon ja sen haarojen tukokset ovat tavallisempia kuin valtimontukokset, ja usein niitä osaa odottaa, koska laskimoiden seinämän ahtautuminen näkyy silmänpohjatutkimuksessa. Kun laskimovirtaus on tarpeeksi vaikeutunut, hiussuoniston seinämä ei enää kestä ja kudokseen tulee pieniä vuotoja ja verkkokalvo turpoaa. Tällaisen alueen toiminta on huonoa, ja näkökenttään tulee vastaavalle alueelle puutoksia ja kuvan vääristymiä. Kun laskimotukos alkaa näyttää todennäköiseltä - ja myös tukoksen jo ilmaannuttua - kannattaa yhteistyössä sisätautilääkärin kanssa tehdä kaikki voitava verenkierron parantamiseksi.

Tukoksen satuttua tilannetta joudutaan seuraamaan melko kauan, jotta nähdään, kuinka paljon luonto itse parantaa vaurioita ja tarvitaanko myöhäismuutosten ehkäisemiseksi mahdollisesti laserointia.


EdellinenIndexSeuraava