SIMULAATIOLASIT

Nämä yksinkertaiset näkökenttien vauriota simuloivat ‘silmälasit’ tehdään omien käyttölasien tai aurinkolasien päälle tuorekelmusta.

Tuorekelmun päälle kiinnitetään kenttäpuutosta simuloivat paperinpalat (jos kyseessä on totaalipuutos) tai teippi (jos kyseessä on osittainen puutos)

1. Puolikenttäpuutos: Kiinnitä tuorekelmu teipillä silmälasien sankoihin. Teippaa peitot niin että niiden reunojen väli on sama kuin mustuaisvälisi eli PD. Tässä tapauksessa kyseessä on vasemman kenttäpuoliskon ’vaurio’, vasemman puoleinen homonyymi hemianopia. Oikean silmän edessä oleva peitto ulottuu nenään saakka ja vasemman silmän peitto silmälasisankojen sivulle saakka. On tärkeää muistaa, että katseen on oltava koko ajan suoraan eteenpäin, kääntämiset tehdään pään, ei silmien kääntämisenä, koska silloin katsotaan peiton ohi tai yritetään katsoa peiton läpi. Lukiessa siirretään tekstiä silmien edessä, jotta silmien liikkeitä ei tarvita.

.

2. Neljänneskentän puutos: Peitto on nyt vain kentän neljänneksen kattava. Peitto voi olla joko oikealla tai vasemmalla, ylä- tai alaneljänneksessä

.

3. Putkikenttä, 10 tai 20 astetta: Tehdään koko silmälasilinssien kokoinen peitto, jonka keskelle, mustuaisen kohdalle tehdään pieni reikä niin, että toisen silmän edessä olevan reiän kautta kenttä on 10 astetta, toisen 20 astetta (kentän halkaisija on 10cm tai 20cm 57cm:n etäisyydellä). Reiän saa oikeaan kohtaan, jos laseja peittävään muoviin tehdään pieni piste tussikynällä mustuaisen kohdalle ja sitten mitataan sen etäisyys sankojen reunoista. Mitataan reiän kautta näkyvä kenttä 57cm:n etäisyydellä olevalle paperille. Jos reiät on tehty tarkasti mustuaisten eteen ja henkilö käyttää silmiään yhtäaikaisesti (binokulaarisesti), putkikentätkin saattaa jaksaa pitää yhdessä. Jos on taipumusta piilokarsastukseen, yhteisnäön ylläpito saattaa olla vaikeaa.

4. Keskeinen skotoma: Tämä harjoitus on vaikein, koska pienen keskeisen peiton ohi on helppo vilkuilla. Peitot ovat nyt sen kokoiset kuin edellisessä harjoituksessa olivat peitossa olevat reiät. Jos jaksat pitää katseen peiton kohdalla, pystyt mittaamaan alentuneen näöntarkkuuden ja samalla koet, mitten hyvin ympäröivä huone näkyy.

Häiritseviä näkökentässä esiintyviä valoilmiöitä ei pystytä mittaamaan eikä demonstroimaan, joten niistä keskustellaan lasten kanssa ryhmätöiden aikana, jotta lapset tietävät, että erilaisia valoilmiöitä saattaa esiintyä eivätkä säiky, jos niitä joskus ilmaantuu. Valoilmiöistä on kaksi animaatiota, jotka esiintyvät retinitis pigmentosa-muutoksen, verkkokalvon rappeumasairauden yhteydessä.

    A. Näkökentässä välkkyvät verkot tai nauhat.

    B.Keskeisen putkikentän ympärillä kiertävät muodoltaan ’makkaraa’ tai ’banaania’ muistuttavat kirkkaat valoilmiöt.

Nämä valoilmiöt ilmaantuvat usein yksimisen, nauramisen tai jonkin muun äkillisen liikkeen yhteydessä, mutta voivat ilmaantua myös ilman mitään ulkoista syytä. Heiluva verkko voi joillakuilla näkyä kuvaa häiritsemässä kaiken aikaa, mutta voi näkyä heikompana, jos löydetään sopiva filtterilasi, joka rauhoittaa verkkokalvojen toimintoja.


EdellinenIndexSeuraava